Foto's van de Jordaan

Qasr Al-Yahud is een plaats aan de Jordaan, gelegen ten oosten van Jericho. De plaats ligt op de westelijke oever van de rivier. In feite bestaat Qasr Al-Yahud vooral uit een Grieks-Orthodox klooster en een Franciscaanse kapel. Aan de oostelijke oever, in Jordanië, ligt Al Maghtas. Op deze foto kijk je over de Jordaan naar Al Maghtas. Aan beide zijden van de rivier is een doopplaats, waar je via een trap het water kunt bereiken. 

Foto: Wim Heij

Dit is de doopplaats van Qasr Al-Yahud. Op deze plaats, of niet ver hiervandaan, stak het volk Israël onder leiding van Jozua de Jordaan over om het Beloofde Land binnen te trekken. Het moet ook hier of in deze buurt zijn, dat Elia en Elisa de Jordaan overstaken, kort voordat Elia naar de hemel voer. Verder is het waarschijnlijk dat de doop van de Here Jezus in deze omgeving plaatsvond. 

Foto: Wim Heij

De Jordaan is nu een veel kleinere rivier dan in de tijd van de Bijbel. Momenteel wordt namelijk veel water aan het Meer van Galilea onttrokken in verband met de drinkwatervoorziening. Er stroomt dus veel minder water het meer uit, door de Jordaan, naar de Dode Zee.

Foto: Wim Heij

Toen de Here Jezus tijdens Zijn doop uit het water omhoog kwam, daalde de Heilige Geest op Hem neer in de gestalte van een duif. Deze afbeelding op één van de Franciscaanse gebouwen herinnert hieraan. 

Foto: Heidi van Loon

Ter herinnering aan de Heilige Geest die als een duif neerdaalde toen Jezus werd gedoopt, houden de Franciscanen in Qasr Al-Yahud witte duiven.

Foto: Heidi van Loon

Het klimaat in het Jordaandal is zeer warm, vooral omdat het dal diep gelegen is. Het Meer van Galilea ligt 200 meter onder de zeespiegel, de Dode Zee ligt 400 meter onder de zeespiegel. 

Foto: Heidi van Loon

De Jordaan komt uit in de Dode Zee, het diepste punt op aarde. Hiervandaan kan het water nergens meer heen stromen. Het verdampt in het hete klimaat. 

Foto: Heidi van Loon

Het water van de Dode Zee is zo zout, dat je er niet in kunt zwemmen, je kunt er alleen in drijven. In de Dode Zee is geen leven mogelijk. Omdat het water van de Jordaan in de Dode Zee stroomt, is het terecht om de Jordaan een 'doodsrivier' te noemen: de vissen die door de Jordaan worden meegevoerd naar de Dode Zee, kunnen daar niet overleven. 

Foto: Wim Heij


PowerPoint-presentatie Jordaan: gratis te downloaden

06 Jordaan.ppt 06 Jordaan.ppt
Grootte : 5093,5 Kb
Type : ppt


Links naar andere websites over de Jordaan

 

 


Qasr Al-Yahud (doopplaats) op de kaart